Felfüggesztett börtönre ítélték a német adócsalási botrány legfőbb vádlottját

Mindössze 2 év, próbaidőre felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték hétfőn az egy évvel ezelőtt kirobbant német adócsalási botrány legfőbb vádlottját. 
    A bochumi tartományi bíróság már a második tárgyalási napon a felfüggesztett börtön mellett kereken 1 millió eurós pénzbüntetést szabott ki Klaus Zumwinkelre, a német posta (Deutsche Post) volt elnökére. 
    A bíróság 970 ezer eurós adócsalással vádolta Zumwinkelt, aki a botrány kirobbanása nyomán kényszerült lemondásra a posta élén betöltött vezető tisztségéről. A posta volt elnöke a vád szerint 2002 és 2006 között az adószabályok megkerülésével több száz millió eurót helyezett el, s illetve kamatoztatott különböző liechtensteini alapítványi számlákon.
    A rendkívül enyhe ítélet sokak szerint előzetes bírósági alku eredményeként jött létre. A volt vezető menedzser esetében enyhítő körülményként ismerték el azt, hogy már a múlt heti első tárgyalási napon beismerte és megbánta az általa elkövetett adócsalást. Az egyébként összességében nagyobb volt az említett csaknem 1 milliónál, de a 2002 előtt elkövetett csalás az érvényben lévő jogszabályok szerint elévült. Enyhítő körülményként ismerték el azt is, hogy a volt postai elnök az összeget kamatostul megfizette az államkasszának, továbbá, hogy kezdettől fogva együttműködött a hatóságokkal. 
    Klaus Zumwinkel minden idők legnagyobb német adócsalási botrányának első, s egyben legfőbb áldozata volt, a máig is kibogozatlan ügyben azonban hatósági információk szerint mintegy ezren - s nem csupán németek - érintettek. A német hatóságok több száz ügyben indítottak nyomozást.
    A sorozatos adócsalások leleplezésében döntő szerepet játszott egy korábbi - munkáltatóira megorrolt - liechtensteini banki alkalmazott, aki tetemes anyagi "ellenszolgáltatás" fejében banki dokumentumokat, továbbá a csalásban érintettek nevét tartalmazó CD-t adott át a német hírszerzésnek (BND). A történtek akkoriban rendkívül megrázták az országot, Liechtenstein és Németország között pedig kisebb diplomáciai válsághoz vezettek.
    Tavaly januárban a BND aktív közreműködésével Klaus Zumwinkel volt az első leleplezett, aki nem sokkal később - Angela Merkel kancellár közvetett nyomására is - lemondott a német posta élén betöltött elnöki tisztségéről. Zumwinkel leleplezését azután szerte az országban hatósági razziák követték.
    A bochumi bírósági épület előtt hétfőn több mint ezren tüntettek a rendkívül enyhének tartott ítélet ellen. A tüntetők transzparensein egyebek között azt állt, hogy miközben " a kicsiket felakasztják, a nagyokat futni hagyják."

    Berlin, 2009. január 26., hétfő (MTI) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr73906078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása