A kabinet azért távozik, mert a gazdasági válság miatt az ország recesszióba süllyedt.

Lemondott pénteken az utóbbi időben egyre népszerűtlenebbé vált lett kormány. Valdis Zatlers államfő elfogadta a kabinet távozását.

Ivars Godmanis miniszterelnök és miniszterei azután kényszerültek távozni tisztségükből, hogy a kormánykoalíció két legnagyobb pártja - a Néppárt, valamint a lett zöldek és földművesek szövetsége (ZZS) - pénteken Godmanis lemondását követelte, ők ebben látták az egyetlen lehetőséget arra, hogy megerősödjön a közvélemény kabinet iránti bizalma.

Zatlers közölte, hétfőn kezd konzultációkat a parlamenti pártokkal arról, hogy kit kérjen fel kormányalakításra.

A kis balti köztársaság gazdasága évek óta tartó erőteljes növekedés után a pénzügyi világválság hatására mély recesszióba süllyedt, a hazai össztermék a tavalyi utolsó negyedévben - éves összevetésben - több mint tíz százalékkal csökkent.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a skandináv országok ugyan 7,5 milliárd eurós pénzügyi segítséget ígértek Rigának, de a gazdasági nehézségek megingatták az országot 2007 decembere óta irányító kabinet helyzetét.

Az erősödő elégedetlenség miatt január 13-án tüntetők megpróbálták megostromolni a lett parlamentet és összetűztek az épületet védelmező rendőrökkel. Az összecsapásokban több mint negyven ember sebesült meg. Ez volt a legsúlyosabb zavargás Lettországban azóta, hogy a balti köztársaság 1991-ben kivált a Szovjetunióból és visszanyerte függetlenségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr30955075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása