Három öngyilkos rab miatt

 Lemondott tisztségéről a lengyel igazságügy-miniszter kedden, miután egy bűnbanda elítélt tagjai közül immár a harmadik követett el öngyilkosságot a börtönben. A lengyel politikai élet és a közvélemény egyre nagyobb gyanakvással reagál az egymást követő esetekre.
    Zbigniew Cwiakalski indoklása szerint az ügy körüli "politikai és médiahisztéria" késztette távozására. Lemondását Donald Tusk kormányfő elfogadta.
    Robert Pazik elítéltet hétfőn találták holtan plocki börtöncellájában, lepedőből készített kötélen lógva. Ő a harmadik feltételezett öngyilkos abból a bűnbandából, amelyet 2003-ben emberrablásért és gyilkosságért ítéltek el és a második, aki Plockban halt meg. Az első elítélt 2006-ban, a második 2008-ban végzett magával.
    Pazik halálának hírére a lengyel ellenzék parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte. Donald Tusk miniszterelnök maga is a megfelelő következtetések levonását sürgette. A legfontosabb országos lapok kedden egyöntetűen címoldalukon tálalták az újabb börtönbeli öngyilkosságot.
    A szóban forgó bűnbanda tagjai 2001-ben elrabolták Krzysztof Olewnik 27 éves üzletembert és két évvel később meggyilkolták őt. Az ügy annak idején megrázta Lengyelországot, nem utolsósorban azért, mert a család 300 ezer eurós váltságdíjat fizetett Olewnik életéért.
    A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a rendőrség futni hagyta az emberrablókat a pénzzel, s ez csak megerősítette azt a vélekedést, mely szerint összefonódások vannak az alvilág és a rendőrség között. A lengyel média akkori közlései még egyes politikusok érintettségét is pedzegették az ügyben.
    Hasonlóan vélekedett az ügyben kedden megszólaló volt igazságügy-miniszter, Zbigniew Ziobro. "Ez a harmadik öngyilkosság ebben a rendkívüli ügyben, amelyre minden lengyel odafigyel, s amely kételyeket ébreszt a politikusok és a maffia szerepével kapcsolatban, hogy el akarják rejteni ennek az ügynek a valódi felbujtóit" - mondta a politikus.
    "Elhiszem-e, hogy harmadszor is öngyilkosság történt? Nem" - jelentette ki Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök, aki szerint az ügy "példátlan botrány".

 Varsó, 2009. január 20., kedd (MTI/AP/AFP)

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr51902371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Krzysztof Olewnik ügy 2010.02.13. 21:14:29

A Krzysztof Olewnik ügy 2001-óta húzódik. A kilenc év alatt több ezer cikket írtak az esetről. Az ügyészségi nyomozás mellett ma már parlamenti bizottság is vizsgálódik. A Krzysztof Olewnik meggyilkolása miatt elítéltek az élethosszig tartó bün...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása