Lemondott hétfőn a madagaszkári védelmi miniszter, miután az elnöki gárda a hét végén vérbe fojtott egy kormányellenes tüntetést.
    Cécile Manorohanta közleményét, amelyben bejelentette távozását, a Radio Antsive helyi magánrádió hozta nyilvánosságra.
    A Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban szombaton legkevesebb 28-an vesztették életüket és több mint kétszázan megsebesültek, amikor az elnöki gárda feloszlatta a kormány távozását követelő tüntetést, amelyet az államfő politikai ellenfele, a hivatalából múlt héten felmentett fővárosi polgármester szervezett.
    "A politikai válság ezen időszakában minden olyan családot támogatok erkölcsileg, amelynek halottai vannak és osztozom fájdalmukban" - írta a miniszter vasárnap kelt közleményében. "Anyaként nem tudom elfogadni ezt az erőszakot" - tette hozzá.
    "Kormányszinten olyan megállapodás született, hogy a rendfenntartó erők feladata a lakosság és javaik védelme. Mindazok után, ami történt, úgy döntöttem, hogy mostantól nem akarok ennek a kormánynak a tagja lenni" - hangsúlyozta.
    Az elnöki gárda az Antananarivo központjában lévő elnöki palota előtt nyitott tüzet Andry Rajoelina volt fővárosi polgármester támogatóira. A tüntetők Rajoelina felhívására vonultak az államfői hivatalhoz, hogy beiktassák a szigetország ideiglenes miniszterelnökét, akit a leváltott polgármester "nevezett ki". A tömeg áttörte a biztonsági erők első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.
    Az Indiai-óceánban fekvő Madagaszkáron január 26. óta mintegy száz ember vesztette életét a volt fővárosi polgármester és a Marc Ravalomanana államfő hatalmi harcát kísérő véres tüntetésekben és zavargásokban. Az ellenzék a közpénzek elherdálásával és a demokrácia aláásásával vádolja a kormányzatot.

Antananarivo, 2009. február 9., hétfő (MTI/AFP)

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr83931783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása