Másfél hónapon belül már a második román belügyminiszter mondott le: a szociáldemokrata Liviu Dragnea hétfőn este közölte döntését. 
    A miniszter a televíziós kamerák előtt egyenes adásban azzal indokolta leköszönését, hogy bár megérti a szűkös pénzügyi helyzetből adódó költségvetési problémákat, a szükséges anyagi eszközök hiányában képtelen lesz irányítani a belügyi tárcát, lehetetlen teljesíteni a szakmai célokat. 
    A Szociáldemokrata Párt (PSD) második belügyminisztere hagyja el a nagykoalíciós kormányt alig másfél hónapon belül. Dragnea mindössze tizenkét napig töltötte be a tisztséget. 
    Elődje, Gabriel Oprea azért kényszerült lemondani, mert pártja megvonta tőle a politikai bizalmat a "pártfegyelem megsértése" miatt. Oprea ugyanis úgy nevezett ki államtitkárokat és helyezte hivatalba a belügyi hírszerzés - később ugyancsak lemondott - vezetőjét, hogy nem egyeztetett saját politikai szervezetével.
    A PSD vezetősége több napig tartó belső egyeztetések, tárgyalások után január 19-én egyhangúlag úgy döntött, hogy Liviu Dragnea PSD-alelnök vegye át a belügyminiszteri posztot.
    Ezekben a hetekben folynak az idei költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések a kormány és a szociális partnerek, illetve a két kormánypárt, a PSD és a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) között. A nagykoalíciós szövetség sokak szerint amúgy is ingatag, a kulisszák mögött folyik az egyezkedés a pénzek elosztásáról, de az egyes minisztériumok birtoklása is kényes egyezség eredménye. Több megfigyelő már Oprea gyors lemondását is rossz előjelnek tekintette.

Bukarest, 2009. február 2., hétfő (MTI)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr76919941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása