A gazdasági válság miatt

Lemondott tisztségéről vasárnap Björgvin Sigurdsson izlandi kereskedelmi miniszter.
    A 38 éves politikus két nap múltán követi a kormányfő példáját, aki az ország gazdasági összeomlása miatt kialakult körülmények hatására távozik a hatalomból.
    Sigurdsson, a miniszterelnök vezette konzervatív Függetlenségi Párt koalíciós partnerének, a szociáldemokrata pártnak a tagja. Távozásakor közölte: "azért határoztam így, hogy vállaljam a felelősséget". Arra a kérdésre, hogy miért várt két napot, azt válaszolta: azt hitte, meggyőzheti a lakosságot arról, hogy a kormány az elmúlt hónapokban helyes döntéseket hozott.
    A múlt héten kedden a pénzügyi válság miatt a fővárosban, Reykjavíkban heves tiltakozás robbant ki a törvényhozás épülete előtt. A rendőrségnek csak könnygáz bevetésével sikerült visszaszorítani a mintegy ezerfős tömeget. Geir Haarde miniszterelnök rendőri őrizet alatt hagyta el a parlament épületét; a tiltakozók tojás- és hógolyózáport zúdítottak rá.
    A kormányfő ezt követően jelentette be, hogy május 9-ére előre hozott választásokat hirdetett és azon nem kíván indulni.
    Izland, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, tavaly ősszel, a világméretű hitelválság következményeként súlyos helyzetbe jutott. Nemzeti valutája, a korona zuhanórepülésbe kezdett, a pénzügyi rendszer összeomlott. A teljes csőd elkerülése végett a kormány 2 milliárd dolláros segélycsomagról kötött megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és gyakorlatilag befagyasztotta a koronával történő kereskedést.

Reykjavík, 2009. január 25., vasárnap (MTI/Reuters)

A bejegyzés trackback címe:

https://lemondott.blog.hu/api/trackback/id/tr53902379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása